Akkerbouw

Nieuws 167 x bekeken

Teelt en industrie niet eens over aardappelnotering

Goes – De noteringscommissie in Goes heeft dinsdag geen overeenstemming bereikt over de notering voor fritesaardappelen. Wel is een indicatie afgegeven van 17 tot 20 euro per 100 kilo; een min van € 2,50.

”Het verschil was te groot”, zegt een woordvoerder van de noteringscommissie. ”Telers wilden onveranderd noteren. De markt is niet minder, waarom dan zakken? Daar was de industrie het niet mee eens. Telers stonden met de rug tegen de muur. De commissie heeft lang bij elkaar gezeten, maar het is niet gelukt.”

Het gevolg is een indicatieve prijs op basis van de transactielijsten van het HPA. ”Heel vervelend. De hoogste en laagste prijzen worden eraf gehaald en dan kom je op deze prijsstelling. Dat is slecht voor de markt.”

Er zijn volgens de woordvoerder transacties gedaan van 25 euro. Dat telt dan niet mee. Veel aardappelen schijnen voor 21 tot 22 euro te zijn verkocht. ”Deze notering schijnt niet mee te tellen voor de cash settlement. En ook in de handel hoeven telers dit prijsniveau niet te accepteren, het is indicatief.”

Er was voldoende handel om tot een notering te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.