Akkerbouw

Nieuws 158 x bekeken

Tarweareaal Argentinië groeit

Buenos Aires - De akkerbouwers in Argentinië verbouwen dit jaar naar verwachting 5 miljoen hectare tarwe.

Als deze prognose uitkomt is dat een groei van 15 procent ten opzichte van vorig jaar, meldt de Nederlandse landbouwraad Freek Vossenaar in Argentinië. "Tarwe is een perfect gewas om te laten volgen door een late sojateelt. Ook de wereldmarktprijzen zorgen voor een positief sentiment."

Toch maakt de politiek de boeren schuw, stelt Vossenaar. "Tegen de tijd dat er geoogst gaat worden zijn de presidentsverkiezingen geweest. De vraag die de boeren sterk bezighoudt is of ze hun tarwe aan het begin van 2012 gewoon kunnen verkopen. Een herverkiezing van de huidige president Cristina Kirchner houdt wellicht in dat exportbeperkingen worden voortgezet, die dit seizoen de vreugde rond een goede oogst teniet deed."

Volgens Vossenaar heeft Argentinië vorig jaar zo’n 15 miljoen ton tarwe geoogst. "Bijna de helft is nog niet verkocht. Binnenlandse kopers zijn er niet en de export is gelimiteerd. Als Kirchner zich herverkiesbaar stelt is de kans groot dat ze wint."

Of registreer je om te kunnen reageren.