Akkerbouw

Nieuws 521 x bekeken

Spinazie met minder mestbehoefte op komst

Wageningen - Wageningen UR zoekt naar spinazie die minder mest nodig heeft en beter tegen ziekten kan, meldt het instituut in Kennis-Online.

Hiervoor werken WUR-wetenschappers samen met vier spinazieveredelingsbedrijven. De opdracht komt van het landbouwministerie. Telers en zaadleveranciers willen een beter ras voor de biologische sector, aangezien bemesting en gewasbewasbescherming daar minder beschikbaar is. Ook in het gangbare segment worden de regels steeds strenger.

De wetenschappers zoeken eerst naar gunstige eigenschappen als snelle groei en een uitgebreid wortelstelsel in 24 spinazierassen. Vervolgens wordt bekeken hoe efficiënt de planten met opgenomen stikstof omgaan.

Grootschalige veldproeven en proeven in de kas staan op het programma. Volgend jaar passeren nog eens 120 rassen de revue. Daarna wordt een goed ras verbeterd.

Of registreer je om te kunnen reageren.