Akkerbouw

Nieuws 291 x bekeken

Spaanse ijsbergsla zit vroege Nederlandse oogst nog in de weg

Enkhuizen – De aanvoer van Spaanse ijsbergsla zit de prijsvorming van de vroege Nederlandse oogst nog in de weg.

”De oogst loopt door het mooie weer een week voor”, weet Paul Huijs, teeltadviseur bij Enza Zaden. ”Er is ontzettend veel beregend dit voorjaar. De meeste teeltgebieden hebben de afgelopen zes weken nauwelijks regen gehad. Desondanks is de kwaliteit van het product prima.”

Dat Nederlandse telers eerder op de markt waren dan normaal, met als gevolg een overlap met het Spaanse aanbod, drukt het prijsniveau. Dat merkt teler Joep Sprenkeling ook: ”We zitten in elkaars vaarwater. Bij de meeste supermarkten ligt ijsbergsla uit Spanje. Hopelijk wordt dat nu minder.”

Sprenkeling noemt de actuele prijzen rondom slecht. ”Begin vorige week kregen we 40 cent voor een krop sla. Eind van de week ging het richting de 20 cent. Onze kostprijs is ongeveer een kwartje, dat verschilt per bedrijf.”

Over de kwaliteit is de teler uit het Noord-Hollandse Limmen, met 70 hectare ijsbergsla, tevreden. ”Als Spanje stopt met de aanvoer, verwacht ik een prijsopleving.”

Het vroege aanbod kent echter ook voordelen. ”Je kunt je teeltseizoen verlengen heb je hebt niet van die extreme pieken.”

Huijs verwacht dat de concurrentie uit Spanje zich in de laatste fase bevindt.

Of registreer je om te kunnen reageren.