Akkerbouw

Nieuws 165 x bekeken

Schotland blijft invoer pootgoed scherp controleren

Edinburgh – Bij een groot onderzoeksproject naar de erwiniabacterie Dickeya in Schotland zijn tot nu toe geen verdere besmettingen aan het licht gekomen. Schotse telers moeten echter waakzaam blijven, terwijl inspecties er vooral op gericht blijven om te voorkomen dat de ziekte het land binnen komt via ingevoerd pootgoed.

In Schotland, verreweg het belangrijkste pootgoedgebied van Groot-Brittannië, is de afgelopen jaren enkele malen Dickeya geconstateerd. Dat is in de pootgoedsector zwaar aangekomen, mede gezien de grote schade die een uitbraak van de bacterie in Nederland veroorzaakte. Daarom is een gericht driejarig onderzoek gestart, waarvan de bijna 600.000 euro kosten gezamenlijk worden opgebracht door de regionale regering en het aardappelschap Potato Council.

Gedurende de winter zijn monsters genomen van meer dan vierhonderd percelen, zowel pootgoed als consumptie-aardappelen. Daarbij waren percelen met zowel pootgoed uit eigen land als uit het buitenland terwijl ook enkele velden in de nabijheid van waterpartijen waar de bacterie voorkomt zijn onderzocht.

Bij al die monsters is tot nu toe geen besmetting aangetroffen, heeft de wetenschappelijke adviesdienst van het ministerie van plattelandszaken in Edinburgh laten weten. ‘’We moeten echter wel uiterst waakzaam blijven als we onze reputatie als producent van gezonde aardappelen willen behouden,’’ aldus Gerry Saddler van de dienst.

Of registreer je om te kunnen reageren.