Akkerbouw

Nieuws 147 x bekeken

Russisch exportverbod tarwe mogelijk verlengd

Moskou - Rusland verlengt mogelijk een exportverbod op tarwe. Het verbod verloopt op 1 juli maar export wordt volgens analisten mogelijk pas vrijgesteld in december.

De Russische premier Vladimir Poetin liet deze week aan Russische media weten dat tarwe Rusland pas kan verlaten als zeker is dat de oogst dit jaar goed zal zijn.

Vorige week ontstond het gerucht dat zo’n 10 miljoen ton bij handelaren in Rusland ligt te wachten op het einde van het exportverbod. Ook het Russische analistenbureau SovEcon schreef dat graanhandelsbedrijven weer inslaan. De prijzen voor graan kelderden mede hierdoor dramatisch.

Als Rusland het exportverbod handhaaft, kan het nog altijd wel een specifiek exportvolume van wellicht 2 miljoen toestaan. De Rabobank schrijft dat bij normaal weer Rusland waarschijnlijk weer grote volumes kan gaan exporteren, maar dan pas vanaf het derde of vierde kwartaal van 2011. Juli komt volgens de coöperatieve bank waarschijnlijk te vroeg.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.