Akkerbouw

Nieuws 250 x bekeken

Register voor biobrandstoffen

Den Haag – De overheid heeft een register ingesteld voor de biobrandstoffensector.

In het register moet onder andere worden vermeld hoe duurzaam biobrandstoffen zijn geproduceerd.

Hiermee zet Nederland een eerste stap om te voldoen aan de EU-richtlijn voor hernieuwbare grondstoffen, de Renewable Energy Directive (RED). In Nederland moet dit jaar 4,25 procent van de brandstofmengsels voor de transportsector bestaan uit biobrandstoffen. De gehaltes stijgen naar 4,5 procent in 2012, 5 procent in 2013 en 5,5 procent in 2014. In 2020 moet het minimaal 10 procent zijn, zoals de EU voorschrijft in de RED-richtlijn. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu moet de Nederlandse invulling van de richtlijn nog verder uitwerken.

Het Productschap Akkerbouw heeft een RED-module gemaakt die hoort bij het bedrijfscertificaat Voedsel en Voeder Veiligheid Akkerbouw (VVAK) en de gewascertificaten voor granen, zaden en peulvruchten (GZP). Volgens beleidsmedewerker Bert Waterink heeft het productschap de module voorgelegd aan de overheid. ”We verwachten binnenkort een reactie en weten dan of de module voldoet aan de eisen van de RED-richtlijn. We willen het voor de oogst van dit jaar hebben geregeld, zodat gewassen voortaan ook kunnen worden afgezet als grondstof voor biobrandstoffen.”

De module vergt weinig extra’s van de akkerbouwer. Waterink: ”Het bestaat uit één bladzijde. Als de module wordt goedgekeurd voldoen verreweg de meeste akkerbouwers aan de RED-richtlijn. Er zijn negenduizend akkerbouwers die werken met de GZP-gewascertificaten en drieduizend akkerbouwers die een VVAK-bedrijfscertificaat hebben. Er zijn ook nog tweeduziend akkerbouwers gecertificeerd voor GlobalGap, maar GlobalGap heeft nog geen module voor de RED-richtlijn.”

Of registreer je om te kunnen reageren.