Akkerbouw

Nieuws 206 x bekeken

Proefveld ggo-aardappelen vernield in België

Wetteren - Actievoerders van de Field Liberation Movement hebben zondag een proefveld met genetisch veranderde aardappelen in het Belgische Wetteren vernield.

Hoewel het veld werd afgeschermd met een hek en werd bewaakt door ongeveer vijftig politieagenten. De aardappels zijn begin mei gepoot op het proefveld. In de aardappelen zijn genen uit wilde aardappelplanten ingebracht zodat het gewas resistent is tegen phytophthora.

De actiegroep had van tevoren aangekondigd op zondag het proefveld te vernielen. Volgens Belgische media probeerden ongeveer 250 actievoerders door het politiekordon te breken en over het hek te klimmen. Dat lukte een aantal actievoerders. Die hebben ongeveer een derde van de planten uit de grond weten te trekken. De politie heeft veertig actievoerders opgepakt.

Woordvoerder René Custers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) noemt het een zwarte dag voor de wetenschap en beschouwt het proefveld als verloren. De Belgische Boerenbond en het Algemeen Boeren Syndicaat veroordelen de actie, evenals minister-president Kris Peeters. In het VTM-journaal gaf de politie toe de situatie te hebben onderschat.

Of registreer je om te kunnen reageren.