Akkerbouw

Nieuws 185 x bekeken

Pootgoedteelt bemoeilijkt door weersomstandigheden

Dronten – Pootaardappelplanten hebben te weinig loof, er is op verschillende plekken stengelphytophthora geconstateerd en de knolzetting lijkt bij vroege pootgoedpercelen tegen te vallen.

Dat zegt Paul Hooijman van DLV PLant over de situatie in Flevoland. ”Pootgoed wordt veel beregend. De verhouding van planten baart me echter zorgen. Er zit te weinig loof op en sommige planten bloeien al. Met wat neerslag kan dat snel herstellen. Als het warm en schraal blijft, wordt het een matig oogstjaar. Vroege percelen lijken al minder stengels te ontwikkelen, met een lager tal als gevolg.”

Gemiddeld loopt de teelt twee weken voor, weet Hooijman. Hij wijst telers erop dat het beregeningswater steeds zouter wordt en dat het verstandig is dat gehalte te meten om schade te voorkomen.

Op verschillende plekken is phytophthora in de stengels aangetroffen. ”Dat komt uit de knol, een erfenis van vorig seizoen. Het komt incidenteel voor en is met alert reageren te bestrijden.”
Waar te ondiep is gepoot, treedt onderdroging op. Een ontwikkelingsverschil van anderhalve week kan het gevolg zijn.

Hooijman merkt op dat tarwe het meest te lijden heeft onder de droogte. ”Zomertarwe is bar slecht met veel te weinig aren en een kort gewas. Dat wordt geen goede opbrengst.”

Of registreer je om te kunnen reageren.