Akkerbouw

Nieuws 277 x bekeken

NAK-Agro: grondonderzoek helpt afkeuring aardappelen te voorkomen

Emmeloord – Grondonderzoek voorafgaand aan de aardappelteelt voorkomt afkeuringen door Meloidogyne-aaltjes.

Een intensievere bemonstering voorspelt beter of een perceel besmet is dan het standaardonderzoek.

NAK Agro heeft in samenwerking met de keuringsdienst NAK, Plant Research International (PRI) en Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) onderzoek gedaan naar aaltjesbeheersing. Het onderzoek valt onder het Actieplan Aaltjesbeheersing van het Productschap Akkerbouw.

In het onderzoek zijn twee bemonsteringstechnieken toegepast, een standaard en een intensievere bemonsteringsmethode, meldt NAK Agro. ”Het blijkt dat beide bemonsteringsmethoden het risico van afkeuring van partijen in veel gevallen kan voorkomen. De intensievere methode scoort beter dan de standaardmethode en zal nog beter scoren als deze wordt toegepast voor de opsporing van kleine besmettingshaarden. Nieuw ontwikkelde intensieve grondbemonsteringsmethoden en analyse van de grondmonsters met PCR kunnen het risico op afkeuring van aardappelen vanwege Meloidogyne verder minimaliseren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.