Akkerbouw

Nieuws 197 x bekeken

Mondiale tarwevoorraad neemt af, maisvoorraad neemt toe

Parijs – De tarwevoorraad komt aan het einde van het seizoen 2011-2012 uit op 170 miljoen ton. De voorraad ligt op 30 juni nog naar verwachting op 183 miljoen ton. Dat voorspelt het Franse marktbureau Offre et Demande Agricol (ODA) volgens La France Agricole.

Een kleinere voorraad leidt mogelijk tot hogere, beweeglijkere prijzen.

De voorspelling van ODA vloeit voort uit een verwachte wereldwijde productie van 658 miljoen ton in 2011. In 2010 kwam de oogst nog uit op 647 miljoen ton. De tarweconsumptie stijgt in dezelfde periode met 1,2 procent tot 672 miljoen ton. De consumptie neemt met name in Azië steeds verder toe.

De oogst zal door de droogte in de EU en Noord-Amerika vermoedelijk slechts gemiddeld zijn. In Frankrijk is 46 procent nu van goede kwaliteit, tegen 60 procent vorig jaar. In Engeland en de VS is respectievelijk 51 en 34 procent. In de VS lag het percentage vorig jaar op dit moment dubbel zo hoog. De aannames zijn gebaseerd op een netwerk van oogstwaarnemers.

ODA denkt dat de maisvoorraden 10 miljoen zullen stijgen tot 129 miljoen ton op het einde van het seizoen 2011-2012. De voorraad als percentage van de consumptie blijft op een gelijk, laag niveau van 15 procent. Het areaal is volgens ODA wereldwijd een procent gestegen, en de oogst stijgt 43 miljoen ton tot 856 miljoen ton. De consumptie neemt tegelijkertijd toe met 14 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.