Akkerbouw

Nieuws 244 x bekeken

'Meer bio-ethanol uit transgene populieren'

Gent - Uit transgene populieren kan veel meer bio-ethanol worden geproduceerd dan uit populieren die niet genetisch zijn veranderd.

Dat komt omdat het hout van de transgene populieren veel minder lignine bevat. Deze kleefstof zorgt er voor dat hout minder snel wordt afgebroken tot glucose, waar de bio-ethanol van wordt geproduceerd.

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) heeft een veldproef met transgene populieren aangelegd, meldt de Belgische nieuwsite Vilt. Het VIB heeft de populieren zo aangepast dat het gen dat zorgt voor de lignineproductie wordt onderdrukt. De bomen zijn in 2009 geplant en vorig jaar voor het eerst gesnoeid. Het VIB meldt nu dat per gram droog hout tot 81 procent meer bio-ethanol kan worden gewonnen uit de populieren dan uit bomen die wel veel lignine in het hout aanmaken.

Populieren hebben weinig meststoffen nodig om snel te kunnen groeien. Ook gedijen ze op onvruchtbare grond die nauwelijks geschikt is voor de voedselproductie.

Of registreer je om te kunnen reageren.