Akkerbouw

Nieuws 215 x bekeken

Koolzaad steeds duurder door droogte

Parijs – De notering van koolzaad op de termijnmarkt in Parijs is maandag gestegen naar 476 euro per ton. Het is de zevende achtereenvolgende dag dat de termijnnotering voor levering in augustus stijgt.

Op donderdag 12 mei is het augustuscontract verhandeld voor € 443,75. Afgelopen maandag lag de settlement price voor het augustuscontract op 476 euro. Dat is een stijging van 7,3 procent in zeven dagen.

Koolzaad wordt duurder omdat de oogstprognoses naar beneden worden bijgesteld vanwege de droogte. Volgens het Duitse vakblad TopAgrar stijgen ook de prijzen in de fysieke markt. ”Zelfs als een plus wordt geboden van 28 euro bovenop de Matif-notering in Parijs, franco geleverd, dan nog zijn telers nauwelijks bereid hun koolzaad uit de silo’s te halen.”

Half januari lag de koolzaadnotering in Parijs nog boven de 500 euro per ton. Dat was de hoogste notering sinds voorjaar 2008. In februari daalden de prijzen voor koolzaad en graan vanwege de onlusten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. In maart drukte de natuurramp in Japan de noteringen verder omlaag.

De laatste weken stijgen de graan- en koolzaadprijzen omdat in steeds meer landen op het noordelijk halfrond de gewassen last krijgen van droogte.

Of registreer je om te kunnen reageren.