Akkerbouw

Nieuws 321 x bekeken

Inzaai mais en zomertarwe blijft achter

Washington - De inzaai van mais en zomertarwe blijft achter lopen in de Verenigde Staten. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) was eind vorige week dertien procent van het geplande areaal mais ingezaaid.

Het vijfjaarlijks gemiddelde ligt op veertig procent. Vorig jaar was op 1 mei 66 procent van het maisareaal gezaaid.

De inzaai loopt vertraging op doordat het blijft regenen, vooral in de belangrijke maisregio’s van de staten Illinois en Iowa. Het Franse analysebureau Agritel meldt dat de mais die in de VS na 15 mei wordt ingezaaid niet meer in staat zal zijn de achterstand in te halen omdat het groeiseizoen te kort wordt. Volgens het USDA willen de Amerikaanse akkerbouwers dit jaar 37,3 miljoen hectare mais inzaaien, het grootste areaal sinds 1944.

In de VS zit nu tien procent van de zomertarwe in de grond. Vorig jaar was op 1 mei 57 procent van de zomertarwe gezaaid. Het vijfjaarlijks gemiddelde staat op 43 procent. Zomertarwe beslaat een kwart van het totale tarweareaal in de VS.

Het USDA meldt verder dat 41 procent van de wintertarwe er slecht of heel slecht bij staat. Vorig jaar was dat 7 procent.

Ook in Canada loopt de inzaai vertraging op. Dat komt doordat de akkers doorweekt blijven vanwege het vele smeltwater. Volgens Agritel is daar nu twee procent van het areaal zomergewassen ingezaaid. Normaal is dat rond tien procent in deze tijd van het jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.