Akkerbouw

Nieuws 179 x bekeken

IGC: tarweoogst kleiner dan verbruik

Londen - De International Grains Council (IGC) verwacht dat de wereld in het nieuwe graanseizoen minder tarwe oogst dan wordt verbruikt. De tarweproductie komt op 667 miljoen ton, terwijl het verbruik daar 2 miljoen ton boven ligt.

Eerder deze maand kwam het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) ook al tot deze conclusie. Maar het USDA schat het gat tussen oogst en verbruik van tarwe iets lager in op 1 miljoen ton.

Eerder dit jaar gingen analisten er nog vanuit dat de relatief hoge tarweprijzen akkerbouwers wereldwijd zouden aanzetten meer tarwe te verbouwen. Dat is ook gebeurd, maar in diverse delen van de wereld worden de oogstprognoses voortdurend naar beneden bijgesteld vanwege droogte (VS, EU en China) of door regen (VS en Canada).

De IGC heeft de tarweproductie in de laatste oogstprognose met 5 miljoen ton verlaagd naar 667 miljoen ton. Het verbruik is 3 miljoen ton naar beneden bijgesteld ten opzichte van de vorige prognose naar 669 miljoen ton. Maar dat is nog altijd 8 miljoen ton meer dan dit seizoen wordt verbruikt. De IGC verwacht dat door de hoge prijzen minder tarwe wordt gebruikt voor de productie van bioethanol dan gedacht. Zo legt Ensus de bio-ethanolfabriek in het Britse Teesside voor maximaal vier maanden stil.

De IGC, een samenwerkingsverband van landen die veel graan exporteren of importeren, verwacht bij mais wereldwijd een recordoogst van 848 miljoen ton. Maar het verbruik groeit ook naar een record van 853 miljoen ton. Doordat meer wordt verbruikt dan geoogst krimpen de wereldwijde voorraden aan het eind van seizoen 2011/2012 naar 116 miljoen ton, de kleinste maisvoorraad op de wereld in negen jaar.

De totale graanvoorraden van de grootste exporteurs (VS, EU, Argentinië, Australië, Canada, Kazachstan, Rusland en Oekraïne) schat de IGC op 111 miljoen ton, de kleinste voorraad in 8 jaar. De IGC vindt dit een belangrijk gegeven omdat veel landen, zoals China en India, hun grote voorraden niet of nauwelijks op de markt brengen. Die voorraden hebben dan ook geen invloed op de prijsvorming op de wereldmarkt.

De IGC tekent wel aan dat het lastig is voorraden te meten. “De meeste landen geven geen gegevens vrij over hun graanvoorraden. Daarom verzamelen we gegevens uit niet-officiële bronnen en maken we schattingen van de voorraden. Bovendien wordt de waarde van een voorraad ook bepaald door de kwaliteit van het graan. En de plaats waar het graan is opgeslagen bepaalt ook in hoeverre het graan beschikbaar is voor de wereldmarkt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.