Akkerbouw

Nieuws 497 x bekeken

Groei industriegroente stagneert door droogte

Giessen - De groei van industriegroente stagneert door de droge omstandigheden. Reden voor paniek geeft dit echter nog niet. “Het moet geen twee weken aanhouden, want dan komen we in de problemen”, zegt Marko Wolthuis, teeltbegeleider voor conservenfabrikant Hak.

De droge omstandigheden spelen vooral in teeltgebieden boven de grote rivieren een rol. “In het Zuiden heeft het meer geregend, al was dat zeer plaatselijk. Met de straffe noordoostelijke wind droogt het snel weer op. Waar mogelijk wordt beregend.”

Bladgroente als spinazie en boerenkool lopen hierdoor zeker niet voor op andere jaren. Misschien zelfs achter. “Daar waar niet voldoende beregend kan worden kan de stikstof niet opgenomen worden en wordt de spinazie lichter van kleur. Voor zover ik weet kan de spinazie in het zuidoosten van het land overal worden beregend worden.”

De teelt van doperwten op kleigrond loopt ongeveer een week voor op schema dankzij de warme aprilmaand, vertelt Wolthuis. “Het zaad wordt met de precisiezaaimachines de vochtige grond in geschoten. Het zaaien gaat vanaf nu door de sterk drogende noordoostelijke wind wel moeizamer.”

Op zandgrond stagneert de doperwtenteelt door de droogte. Het zaaiseizoen is nog in volle gang. Spinazie, waspeen en boerenkool zitten erin. “Voor andere fabrieken is het zaaien van waspeen nog niet afgerond. Omdat waspeen zeer fijnzadig is, stagneert de zaai nu door de droogte.”
Doperwten worden nu gezaaid en sperziebonen zijn vanaf half mei aan de beurt.

Of registreer je om te kunnen reageren.