Akkerbouw

Nieuws 180 x bekeken

Graincorp boekt fors hogere winst door goede oogsten

Sydney - Graincorp heeft in de laatste zes maanden een winst geboekt van 88 miljoen Australische dollars (66 miljoen euro). De winst is ten opzichte van vorig jaar met 66 procent gestegen. Deels is de stijging toe te schrijven aan goed weer dat de oogst flink opvoerde. Het graanhandelsbedrijf collecteerde twee keer zoveel graan: 14,4 miljoen ton.

De omzet van Graincorp is 47 procent gestegen tot 1,35 miljard Australische dollars (1,01 miljard euro). Graincorp verwacht dat de graanmarkt nog zeker tot in 2013 lucratief zal blijven. Graincorp heeft de winstverwachting voor het volledige (gebroken) boekjaar tot september naar boven bijgesteld.

Nu wordt uitgegaan van een winst tussen de 145 en 165 miljoen Australische dollars. Eerder werd nog 115 tot 135 miljoen Australische dollars als uitgangspunt gecommuniceerd. Bij de winst wordt uitgegaan van gelijk blijvende graanprijzen. De krapte op de markt voor mais en tarwe is nog lang niet weg, aldus Graincorp, omdat voorraden nog altijd laag zijn.

De export neemt toe, aldus Graincorp. Graincorp verwacht vanuit Australië 7 tot 8 miljoen ton graan te exporteren in de komende zes maanden, vooral naar Aziatische bestemmingen. Het bedrijf weigert in te gaan op overnamegeruchten. Veel graanbedrijven zoeken expansie om de risico’s van een mislukte oogst door te werken in veel regio’s zoveel mogelijk in te perken.

De Australisch-Canadese concurrent Viterra zou in de markt zijn voor overname. Ook het Amerikaanse Bunge, het op twee na grootste agriconcern ter wereld, en Noble uit Hong Kong worden genoemd. Viterra nam in mei 2009 reeds ABB Grain over. ABB Grain is een andere grote Australische speler.

De Argentijnse bestuursvoorzitter van Viterra Mayo Schmidt liet eerder in een verklaring weten zich nu nog op de integratie van ABB Grain te richten.

Of registreer je om te kunnen reageren.