Akkerbouw

Nieuws 172 x bekeken

Geen problemen in groente waar beregend wordt

Warmenhuizen – Hoewel het droog en schraal is in Nederland, gaat het de gewassen doorgaans goed, zeggen kenners.

”Gewassen die vroeg zijn gezaaid, zijn goed opgekomen”, zegt Perry Kuilboer, verkoopleider bij Bejo Zaden, over de vollegrondsgroente. ”Ui en vroege peen staan er goed op. Het groeit nu wel, maar niet overdreven hard. En waar kan worden beregend, wordt beregend.”

Waterkwaliteit moet in de gaten worden gehouden, weet Kuilboer. ”De doorstroming van oppervlaktewater is slecht, omdat er geen nieuw water bijkomt.”

De uitdaging zit in het zaaien van late peen. ”Eerst beregenen om aansluiting te krijgen met het vocht in de grond. Dan een paar dagen wachten en in het vocht zaaien. En oppassen dat het niet te snel indroogt”, somt hij de gang van zaken op. ”Maar later zaaien is echt geen probleem. We zijn altijd al aan de vroege kant.”

Jaap Jonker van uienzaadbedrijf De Groot en Slot neemt ook waar dat het gewas goed groeit. ”Zaaiuien hebben weinig loof en nemen dus niet veel water op. De wortelontwikkeling gaat hartstikke goed.”

Bij plantuien is het anders: ”Die hebben water nodig en worden veelal beregend. Hopelijk kunnen ze eind juni worden gerooid. De vraag naar tweedejaars plantuien kan weleens goed zijn.”

Vroege plantuien lopen in het Zuidwesten vertraging op door de droogte, vertelt Luc Remijn van DLV Plant. ”Door de groeistagnatie leveren de vroege plantuien nooit meer de kilo’s die we gewend zijn. Latere pantuien hebben nog tijd om zich te herstellen.”

De zaaiuien staan er daarentegen bijzonder goed voor. ”Buitengewoon”, zegt Remijn. ”Ik heb weinig meegemaakt dat ze er in deze tijd zo mooi bijstonden.”

De tarwe staat matig tot slecht in het Zuidwesten, zegt Remijn. ”Beregenen kunnen we amper.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.