Akkerbouw

Nieuws 357 x bekeken

Fransen vieren 200 jaar suikerbieten

Parijs – De Franse organisatie van suikerbietentelers CGB viert dit jaar dat de bietenteelt 200 jaar geleden per decreet is ingevoerd door Napoleon. De toenmalige Empereur wilde daarmee de afhankelijkheid van de invoer van rietsuiker verminderen.

De CPB stelt daarbij toevalligerwijs dat net rond deze tijd aan de concurrentie tussen riet- en bietsuiker ook een eind is gekomen. In het grootste suikerrietland Brazilië loopt de productie gestaag terug, terwijl de kosten van de rietsuikerteelt zo sterk zijn gestegen dat ze zo langzamerhand gelijk op lopen met die van suiker uit bieten.

Op grond van die ontwikkeling, van de verdere veranderingen in het Europese suikerbeleid en van de wereldwijd toenemende behoefte aan suiker hoopt de Franse telersorganisatie ook op een goede toekomst. De CGB denkt dat daarvoor dan wel nieuwe varianten nodig zijn die niet alleen een grotere opbrengst leveren maar ook geschikt zijn om al in de herfst met de bietenteelt te beginnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.