Akkerbouw

Nieuws 534 x bekeken

Extreem korte tarwe toont nu al vlagblad

Arnhem – Het vlagblad is al zichtbaar op sommige wintertarwepercelen.

Dat meldt gewasbeschermingsmiddelenbedrijf BASF. Door het warme, droge weer blijft de lengte van wintertarwe achter, maar gaat de ontwikkeling van het gewas wel door.

Het vlagblad is waargenomen op percelen in de Noordoostpolder. Dat is extreem vroeg, zegt Bert Westhoff van BASF. ”De valkuil is nu dat telers het moment van de bestrijding van afrijpingsziekten afstemmen op de gewaslengte en straks dus te laat zijn.”

Hij voorziet dat ook de aar zich dit seizoen veel eerder laat zien. Een bespuiting op dat moment is te laat om het vlagblad voldoende te raken. Gelet op de ziektedruk is het belangrijk om de ziektebestrijding tijdig uit te voeren. ”Deze week is al bruine roest in het Oldambt vastgesteld. Dat is voor die regio heel vroeg. Meestal zien we bruine roest hier pas laat in het seizoen.”

De combinatie van ziektedruk, gewasontwikkeling en weersomstandigheden is volgens Westhoff optimaal voor zowel de bruine als de gele roest. Wie de bespuiting op T1 nog niet heeft uitgevoerd, moet volgens Westhoff heel alert zijn. ”Telers die al wel een T1 bespuiting hebben uitgevoerd, moeten de situatie goed in de gaten houden en niet te laat met de T2 bespuiting komen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.