Akkerbouw

Nieuws 218 x bekeken

Europese bietentelers willen suikerbeleid behouden

Boedapest - De Europese organisatie van bietentelers Cibe pleit voor het behoud van stabiliteit in de Europese suikermarkt.

"Dat beschermt consumenten tegen schaarste aan suiker. En het voorkomt onnodige en kostbare schade aan de Europese suikerindustrie", schrijft Cibe in een verklaring die is uitgegeven naar aanleiding van de algemene vergadering die in de Hongaarse hoofdstad Boedapest is gehouden.

Cibe constateert dat de EU een netto importeur van suiker is geworden nadat in 2006 het Europese suikerbeleid ingrijpend is hervormd. "Dit seizoen laat duidelijk zien dat de Europese markt steeds afhankelijker wordt van suikerimporten. Dat destabiliseert de markt. Meer dan ooit is duidelijk dat de EU een eigen bietenteelt nodig heeft voor stabiliteit op de suikermarkt."

Er zijn achttien biettelende landen lid van Cibe. De landen stellen dat Brussel sneller maatregelen moet nemen om te reageren op ontwikkelingen op de suikermarkt. "Cibe is daardoor erg bezorgd over het verder openstellen van de Europese suikermarkt. Een verdere liberalisering is ongewenst. Cibe wil de nationale suikerquota, de minimum bietenprijs en de mogelijkheid van contracten behouden. Wij ondersteunen het pleidooi van het Europees Parlement om het suikerbeleid te verlengen tot 2020."

Cibe heeft Jorn Dalby gekozen als voorzitter. Dalby volgt Jos van Campen op, de voorzitter van de raad van beheer van coöperatie Cosun. Van Campen is voorzitter geworden van de Cibe-commissie Economic & General Affairs Committee, het belangrijkste lobby-orgaan van Cibe.

Of registreer je om te kunnen reageren.