Akkerbouw

Nieuws 201 x bekeken

Ensus sluit tijdelijk Britse fabriek voor bio-ethanol

Teesside – De Britse bio-ethanolproducent Ensus sluit tijdelijk de fabriek in Teesside. De oorzaak is de dure tarwe en de import van goedkope bio-ethanol.

Volgens een woordvoerder van Ensus sluit de fabriek eind mei. ”De sluiting duurt twee tot vier maanden, afhankelijk van de marktsituatie.”

De woordvoerder stelt dat de vraag naar bio-ethanol in de Europese Unie wordt getemperd doordat veel lidstaten er lang over doen om de RED-richtlijn om te zetten in nationale wetten. De Renewable Energy Directive (RED) geeft aan hoe in de EU biobrandstoffen moeten worden gebruikt. Ook de bijmengverplichtingen in de lidstaten gaan Ensus niet snel genoeg omhoog. ”Dit schept onzekerheid in de markt voor de producenten.”

De woordvoerder constateert dat de sector ook wordt geplaagd door goedkope importen, vooral uit de Verenigde Staten. ”Gaten in de Europese regels maken het mogelijk om de importheffingen te ontlopen. Het is onduidelijk waar de geïmporteerde ethanol is geproduceerd.”

Ensus opende de bio-ethanolfabriek in Teesside in 2009. Er kan 410 miljoen liter bio-ethanol per jaar worden gemaakt. Daar is ongeveer 1,2 miljoen ton tarwe voor nodig. Bij de productie komt 350.000 ton DDGS vrij, een eiwitrijke voergrondstof. Volgens Ensus is het één van de grootste fabrieken ter wereld dat ethanol maakt uit graan. De bouw vergde een investering van 300 miljoen pond (340 miljoen euro).

De fabriek kreeg vorig jaar veel klachten over stankoverlast. Volgens de woordvoerder heeft de tijdelijke sluiting daar niks mee te maken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.