Akkerbouw

Nieuws 186 x bekeken

DLV: veel variatie in aardappelpercelen

Westmaas – Er is een grote variatie in gewasstand bij consumptieaardappelen. Volgens adviesbureau DLV Plant zijn er percelen waar het gewas al gesloten is, maar er zijn ook percelen waar de aardappelen net boven staan.

Volgens DLV tekenen alle percelen aardappelen in meer of mindere mate door de droogte. ”Veel percelen staan stil in de groei. Op de lichte gronden is de loofontwikkeling en de knolzetting redelijk tot goed. Op de zware grond is het opvallend dat het gewas al vroeg begint met de knolaanleg. Het loof op deze percelen staat in sommige gevallen nog maar net 20 centimeter hoog.”

Gisteren sloot het termijncontract voor levering in april 2012 op 21 euro per 100 kilo. Het is een ongekend hoge termijnnotering voor aardappelen die nog maar net aan het groeiseizoen zijn begonnen. Handelaren vrezen een kleinere oogst door de langdurige droogte. Dinsdagochtend daalde de aprilnotering op de termijnmarkt in Frankfurt een paar dubbeltjes. Er valt wat regen in Noordwest-Europa en dat neemt de grootste zorgen even weg.

Of registreer je om te kunnen reageren.