Akkerbouw

Nieuws 213 x bekeken

Canadian Wheat Board volgend jaar afgeschaft

Ottawa – Canada is voornemens in 2012 het Canadian Wheat Board af te schaffen (CWB).

Daarmee zou het monopolie op de verkoop van tarwe en gerst verdwijnen. Dat heeft de Canadese minister van landbouw Gerry Ritz bekend gemaakt. De wetgeving zal waarschijnlijk in augustus 2012 ingaan.

Het monopolie is al krachtens sinds de Tweede Wereldoorlog, toen de regering de binnenlandse voedselzekerheid wilde veiligstellen. Boerenorganisaties lobbyen tegen het monopolie, omdat ze door het systeem niet zelf op zoek kunnen naar de beste prijs voor hun product.

Ritz deed de mededeling vlak nadat premier Stephen Harper Ritz voor een nieuwe periode aanstelde. De CWB kan worden hervormd in een graanpool of een coöperatie waarin boeren lidmaatschap vergaren. De CWB zou in dat scenario concurreren met partijen als ADM, Cargill of de nationale graankampioen Viterra.

Of registreer je om te kunnen reageren.