Akkerbouw

Nieuws 256 x bekeken 1 reactie

Brussel ontneemt VS sluiproute voor biodiesel naar EU

Brussel – De Europese Commissie stelt een invoerheffing in op biodiesel uit Canada.

De Commissie wil zo illegale import voorkomen van biodiesel uit de VS.

Brussel stelde in maart 2009 een heffing in op biodiesel uit de VS omdat die sterk wordt gesubsidieerd. De Commissie wilde met de heffing oneerlijke concurrentie voorkomen. In 2008 lagen veel Europese biodieselfabrieken stil vanwege de goedkope import.

Volgens de European Biodiesel Board (EBB) gaat sindsdien veel biodiesel uit de VS via Canada en Singapore naar de EU of de Amerikaanse biodiesel gaat in een mengsel met minder dan 20 procent biodiesel naar de EU. In beide gevallen wordt de importheffing ontdoken. De EBB vroeg de Commissie dit te onderzoeken.

De Commissie heeft het onderzoek afgerond en komt tot de conclusie dat sinds maart 2009 de export van biodiesel uit de VS naar Canada enorm is gegroeid van 967 ton in 2008 naar 128.233 ton in 2009. ”De Canadese markt kan dergelijke hoeveelheden biodiesel niet eens absorberen.”
De export van de VS naar de EU kelderde van 2.241.473 ton in 2008 naar 335.577 ton in 2009.

Tegelijk groeide ook de export van Canada naar de EU enorm. ”De enige conclusie kan zijn dat de importheffingen op biodiesel uit de VS op deze manier opzettelijk werden ontdoken. Dit is niet het geval met de import vanuit Singapore.”

De Commissie belast de invoer van biodiesel uit Canada voortaan met € 172,20 per ton. Voor de VS blijft de heffing staan op maximaal 237 euro. Bovendien geldt de heffing voortaan ook voor alle biodiesel in mengsels, ongeacht hoeveel biodiesel er in zit.

De Canadese biodieselexporteurs Biox en Rothsay zijn vrijgesteld van de heffing, omdat ze volgens de Commissie hebben aangetoond dat ze niet betrokken zijn bij de belastingontduiking.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Presidet obama wil van de invoer van aardolie uit de arabische landen af Daarom geeft hij veel subsidie om ethanol en biodiesel te maken voor gebruik in amerika,en hij maakt zo het graan heel duur Nu dumpt hij illegaal de biodiesel in europa Omdat de biodiesel in amerika niet getankt wordt wegens de moterproblemen en meer verbruik per kilometer dan met gewone diesel..

Of registreer je om te kunnen reageren.