Akkerbouw

Nieuws 608 x bekeken

Bloemkoolseizoen vroeg uit de startblokken

Maasbree - In Noord-Holland werden op 10 mei de eerste bloemkolen van het nieuwe seizoen geoogst, terwijl dat normaal op 20 mei het geval is.

Ook in Limburg begon de oogst zo’n tien dagen eerder dan gebruikelijk en zeker niet mondjesmaat. Desondanks is de prijsvorming tot op heden naar wens.

Hoewel het seizoen vroeg is, volgen de diverse vroege plantingen zich qua oogst mooi op. Er is dus geen sprake van bijeenlopen van plantingen met ongewenste oogstpieken tot gevolg.

Net als de bloemkolen melden zich de (kleine) koolvlieg en het koolmotje dit jaar al vroeg. Een extra punt van aandacht omdat de larven van de (kleine) koolvlieg ook gangen maken in de bloemkoolschermen. Op kleine schaal is sprake van gaten in het scherm, dubbele kolen en bruine plekken op het scherm, veroorzaakt door de groei-omstandigheden van de afgelopen weken. Een en ander bleek op een bijeenkomst van bloemkooltelers op 17 mei in Maasbree, georganiseerd door Syngenta en ZON fruit & vegetables. ”Toch is dat raar, want dat zie je normaal alleen onder zomerse omstandigheden die gepaard gaan met warme nachten”, aldus Joop Hof van Syngenta.

De zaaisels van december in 5-centimeter perspotten blijken op het bedrijf van Groentemakers zelfs een paar dagen vroeger dan de zaaisels van oktober in 5-centimeter perspotten. Jan van Gassel van Groentemakers: ”Dat is min of meer altijd wel zo, maar vanwege risicospreiding kiezen we toch ook voor het zaaien van de duurdere planten in oktober. Die planten zijn ook gemakkelijker te planten door hun mindere omvang. En het kan ook zijn dat we met die planten juist eerder aan de markt zijn.”

Verder werd vastgesteld dat de onkruidbestrijding in Noord-Holland met Butisan S in combinatie met Centium vaak minder goed heeft uitgepakt door de droge toestand van de bodem. ”In Limburg heb je bovendien het voordeel van koudere nachten; er is wellicht meer beregend en er wordt meer op eigen grond geteeld”, verklaart Hof het verschil in effect tussen de beide provincies. ”En Limburgse zandgrond bevat bovendien minder humus.”

Hof roerde verder de problematiek nog aan rond de zaadwinning onder extreme weersomstandigheden. ”Ik zeg eerlijk dat Syngenta daar dit jaar de gevolgen van heeft ondervonden, maar dat zal ook voor andere zaadfirma’s gelden. Kijk naar wat er in bijvoorbeeld Australië is gebeurd. Als bedrijf hebben wij er daarom voor gekozen weer terug te keren naar de strategie van de ’ijzeren voorraden’. Dit om de steeds extremere gevolgen van klimaatsveranderingen het hoofd te kunnen bieden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.