Akkerbouw

Nieuws 237 x bekeken

Agrifirm betaalt ruim 215 euro voor tarwe

Apeldoorn - Agrifirm Plant betaalt € 215,80 per ton baktarwe van standaardkwaliteit geleverd in de basispool.

Dat is 76 procent meer dan de € 122,40 die is betaald voor baktarwe van de oogst van 2009. De poolprijs voor oogst 2010 valt nog iets hoger uit dan in het bijzondere seizoen 2007/2008, toen Agrifirm € 214,26 betaalde per ton baktarwe.

Agrifirm spreekt van een dynamisch graanseizoen. "Vanaf juli vorig jaar is de graanmarkt sterk in beweging. Met de name de uitzonderlijk lage opbrengsten in Oost-Europa hebben de prijs een enorme impuls gegeven."

De eindprijs voor brouwgerst van de oogst van vorig jaar is uitgekomen op € 213,90. Oogst 2009 bracht € 122,60 per ton op. Voor de oogst van 2007 is € 253,05 per ton brouwgerst betaald. De afzetmarkt voor brouwgerst was aanvankelijk minder gunstig dan voor tarwe. Aart den Bakker, manager Afzet bij de coöperatie, noemt drie oorzaken. "Aan het begin van het seizoen lag er 5 miljoen ton gerst in interventie. De mouters hadden veel brouwgerst van goede kwaliteit van oogst 2009 op voorraad. En er is minder bier gedronken. Dat zette de brouwgerstprijs onder druk. Dit voorjaar is er meer stemming in de brouwgerstmarkt."

De verkoop van tarwe uit de basispool liep van voorjaar 2010 tot eind mei dit jaar. Den Bakker: "We zijn nu begonnen aan de verkoop voor de pool van de oogst van dit jaar. De mooie prijzen van nu leggen een goede basis voor de pool van oogst 2011. We zien ook dat telers veel meer graan verkopen via termijnleveringscontracten. Vorig seizoen is daar nagenoeg geen gebruik van gemaakt. Nu is een substantieel deel van de tarwe verkocht via termijnleveringscontracten."

In de bewaarpool heeft de standaardkwaliteit baktarwe € 232,20 opgeleverd en brouwgerst € 228. Deze prijzen gelden bij levering in januari. Leden van Agrifirm ontvangen bovenop de graanprijzen een ledenvoordeel van 3 euro per ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.