Akkerbouw

Nieuws 213 x bekeken

Accijnsvrijstelling puur plantaardige olie ten einde

Den Haag - Het ministerie van Financiën ziet definitief af van verlenging van de accijnsvrijstelling voor puur plantaardige olie als motorbrandstof.

Dat heeft staatssecretaris Weekers in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt. Weekers vindt de vrijstelling niet verenigbaar met het biobrandstoffenbeleid.

Er was nog sprake van een mogelijke overgangstermijn voor de drie projecten die voor de vrijstelling in aanmerking kwamen. Maar die is volgens de staatssecretaris strijdig met de Europese regels voor staatssteun. De maatregel is daarom met terugwerkende kracht tot 1 januari dit jaar opgeheven.

Voorzitter Joep Hermans van de Limburgse coöperatie Carnola, één van de drie deelnemende partijen, reageert teleurgesteld. Hij hoopt erop dat de Tweede Kamer nog in het geweer komt. Volgens hem is de vrijstelling niet strijdig met Europese regels, en wijst erop dat in andere EU-landen eigen geteelde brandstof wel zonder accijns mag worden verkocht.

De koolzaadolie die Carnola produceert, gaat grotendeels weg voor consumptie-doeleinden.
De Noord-Nederlandse Oliemolen in Delfzijl, die ook accijnsvrijstelling genoot, staat al drie jaar stil. De productie van olie voor brandstof was vanwege hoge koolzaadprijzen niet rendabel, ondanks de accijnsvrijstelling.

Of registreer je om te kunnen reageren.