Akkerbouw

Nieuws 209 x bekeken

Aardappelexport naar Rusland dit seizoen enorm

Den Haag – België en Rusland waren ook in april de grote afnemers van de Nederlandse aardappelexporteur. Ten opzichte van vorig seizoen is er tot en met april per saldo bijna 195.000 ton méér geëxporteerd.

België was in april goed voor de inkoop van ruim 36.000 ton Nederlandse aardappelen, Rusland bijna 32.000 ton. Voor België was het circa 7.000 ton minder dan in maart en voor Rusland 11.000 ton meer. Dat blijkt uit gegevens van de Commissie Consumptieaardappelen van het hoofdbedrijfschap voor de agrarische groothandel.

In de periode vanaf augustus vorig jaar tot en met april heeft Rusland een plus in de afname van Nederlandse aardappelen van 215.000 ton. De export naar Rusland is daarmee vervijfvoudigd, met als oorzaak de mislukte eigen oogst. Een kanttekening is nog dat het meer had kunnen zijn zonder de exportremmende extra eisen die Rusland stelt aan controle op aaltjes.

De bestemmingen waar tot en met april minder aardappelen werden afgezet zijn Polen (-20.500 ton), Afrika (-67.500 ton) en Amerika (-24.500 ton).

Of registreer je om te kunnen reageren.