Akkerbouw

Nieuws 444 x bekeken

Aardappelareaal in Wallonië krimpt

Namen – Het aardappelareaal in Wallonië krimpt 1 procent.

Dat verwachten de brancheorganisaties Fiwap en Carah op basis van een enquête. Vorig jaar teelden de Waalse akkerbouwers 33.709 hectare consumptieaardappelen, inclusief vroege aardappelen.

De Fiwap en Carah verwachten een vergelijkbare krimp van het areaal in Vlaanderen. Uit een enquête van onderzoeksinstituut PCA blijkt echter dat het areaal bewaaraardappelen in Vlaanderen dit jaar met 5 procent groeit. Vlaanderen teelt ook meer vroege aardappelen, meldde het PCA twee weken geleden. Het instituut stelde wel dat de enquête is gehouden toen nog niet duidelijk was wat er werd gepoot.

Ook Fiwap en Carah maken een voorbehoud. ”De daling van de pootgoedprijzen en het feit dat veel telers pootgoed te veel hadden, kan hen er toe hebben aangezet om meer aardappelen te poten dan was voorzien.”

Volgens de enquête van Fiwap en Carah maakt Bintje in Wallonië dit jaar zo’n 65 procent uit van het areaal. Het ras Innovator beslaat zo’n 10 procent en de rassen Fontane en Challenger bedekt 3 procent van het areaal. Lady Claire en Asterix komen op 2 procent van het areaal en de rassen Markies, Magnum en Ramos tussen 1 en 2 procent. Bij tafelaardappelen groeit het ras Nicola 3 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.