Akkerbouw

Nieuws 285 x bekeken

Vroeg bladluizen op suikerbieten

Bergen op Zoom – Op diverse suikerbietenpercelen zijn al zwarte bonenluizen aangetroffen, meldt bieteninstituut IRS.

Ook vanuit België kwam er een bericht over de aanwezigheid van deze bladluizen. Ze zijn waargenomen op zowel percelen met standaard- als met speciaal pillenzaad.

De bestrijdingsdrempels, te zien op de website van het IRS, zijn nog niet gehaald. Op percelen zonder speciaal pillenzaad is een bespuiting rendabel als 50 procent van de planten bezet is met kolonies van dertig tot vijftig zwarte bonenluizen of als er nu meer dan twee groene perzikbladluizen per tien planten zijn te vinden.

De schadedrempel van de groene perzikbladluis ligt veel lager dan bij zwarte bonenluis, omdat de groene perzik­bladluis vergelingsvirus kan overbrengen en de zwarte bonenluis alleen zuigschade veroorzaakt. Als speciaal pillenzaad is gebruikt, is een bespuiting tegen bladluizen niet nodig, tenzij het droog blijft en de pil in droge grond ligt. Door de droogte kunnen insecticiden minder goed beschikbaar zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.