Akkerbouw

Nieuws 236 x bekeken

Vroeg begin veilseizoen vroege aardappel verwacht

Sint Annaland - Begin juni moet er volop aanbod zijn van vroege aardappelen. Dat verwacht David Hage, directeur van de vroege aardappelveilingen in Sint Annaland, op het Zeeuwse eiland Tholen. “Dat is een week eerder dan normaal.”

Op dinsdag 8 februari zijn de eerste vroege aardappelen gepoot. Binnen twee weken zat alles in de grond. “Het poten is heel voorspoedig gegaan”, zegt Hage. “Normaal gesproken regenen de telers er weleens uit bij het poten. Nu niet. Met de goede temperaturen erbij, kan het niet beter. Het is nog niet te droog. Maar als de planten echt gaan groeien, hebben we wel wat meer vocht nodig.”
Van de aardappelen die onder plastic worden geteeld, staan al mooie bosjes boven de grond. “Uit de koude grond komen ook al plantjes boven.”

Hages verwachting dat er begin juni volop nieuwe oogst beschikbaar is, is uiteraard afhankelijk van de weersomstandigheden in de komende zes weken. “Half mei kunnen we wel voorzien wanneer het nieuwe veilingseizoen begint.”

Het areaal wijkt niet veel af van andere jaren. “Dat is vrij constant.”

Of registreer je om te kunnen reageren.