Akkerbouw

Nieuws 332 x bekeken

Suiker Unie: fantastisch begin bietenseizoen

Dinteloord - De uitgangspositie voor het bietenseizoen is zeer goed, zegt Gert Sikken van Suiker Unie. “Fantastisch mooi”, zegt de directeur agrarische zaken. “En de eerste klap is een daalder waard.”

De temperaturen zijn hoog en juist dat is in de beginfase van het seizoen van belang voor de groeisnelheid. “De droogte is nog niet belastend. De planten houden het zo nog wel even vol.”

Onkruid is een aandachtspunt. “In deze schrale omstandigheden zie je afgehard onkruid. Hiermee moeten telers rekening houden door goed op de intervallen en middelenkeuze te letten.”

Tot nu toe is zo’n 300 hectare overgezaaid, wat vergelijkbaar is met voorgaande jaren. Opmerkelijk is dat er wat meer emeltenschade voorkomt.
Volgens Elma Raaijmakers van bieteninstituut IRS heeft dit verschillende oorzaken.  “Elke ongeveer zeven jaar is de populatie van emelten op zijn hoogst en daar zitten we nu ongeveer. Daarnaast legt de langpootmug zijn eieren in augustus en oktober. Afgelopen najaar was het erg vochtig en vermoedelijk konden heel veel eieren toen overleven.”

Wie moest overzaaien, kan nu met droogliggend zaad kampen. Dit hangt ook van de grondsoort af.

Of registreer je om te kunnen reageren.