Akkerbouw

Nieuws 327 x bekeken

Roesten slaan toe in wintertarwe

Westmaas - Op diverse percelen wintertarwe in Zuid-Nederland en België is gele roest aangetroffen en op het demonstratieveld van de Graandemodag 2011 op proefboerderij Westmaas is naast gele roest ook bruine roest gevonden.

Dit meldt gewasbeschermingsmiddelenfabrikant BASF. “Dit had ik nog niet verwacht”, zegt Guus Bergmans, voorlichter akkerbouw bij BASF.

Deze beide aantastingen zijn voor Marcel Tramper, bedrijfsleider op de proefboerderij, aanleiding om op korte termijn een bespuiting uit te voeren. De huidige weersverwachting is erg gunstig voor uitbreiding van bruine roest. Gele roest is in Nederland inmiddels vastgesteld in Lear, Kelvin en Drifter. Deze schimmelziekte komt in België vooral voor in de rassen Oakley, Pepidor, Lear, Azzerti, Goncourt en Timber.

“De infecties komen vooral verspreid over het perceel voor”, constateert Bergmans. Hij adviseert tarwetelers na het vaststellen van gele roest meteen maatregelen te nemen. “Het is een verraderlijke ziekte. Het breidt zich snel uit en geeft direct bladverlies.”

Ook de adviesmodules voor verschillende locaties gaven aan dat in het zuiden van het land afgelopen twee weken regelmatig infectiekansen voor gele roest zijn geweest.

Daarnaast komt ook meeldauw vrij algemeen voor in de wintertarwepercelen in het hele land. “Een T1-bespuiting met een meeldauwmiddel is sterk aan te raden om zeker te zijn van een goede opbrengst”, stelt Bergmans.

Of registreer je om te kunnen reageren.