Akkerbouw

Nieuws 221 x bekeken

Minder aardappelen op voorraad in België

Kruishoutem – In België ligt nog 700.000 ton consumptieaardappelen op voorraad. Dat is 150.000 ton minder dan in april 2010 in bewaring lag van de oogst van 2009.

De huidige voorraad is vergelijkbaar met die van april 2009 (oogst 2008). De voorraad is 30.000 ton kleiner dan het gemiddelde van de laatste vijf jaar. ”Nu ligt nog 700.000 ton van de oogst van 3,6 miljoen ton aardappelen op voorraad. Dat is 20 procent. De voorbije jaren was dit gemiddeld 24 procent, meldt het Belgische onderzoeksinstituut PCA.

Volgens het PCA is 370.000 ton aardappelen in de opslag nog vrij. ”Dat is iets meer dan de helft en duidelijk minder dan de voorbije jaren.”

Van de voorraad aardappelen bestaat 62 procent uit Bintje, stelt het PCA. ”Dit is minder dan de vorige jaren, omdat de productie van andere rassen is gestegen in België. Van de Bintjes is nog 70 procent vrij verkoopbaar. Dat is gemiddeld.”

België heeft vorig jaar een record van 3,6 miljoen ton aardappelen geoogst. ”Zowel in de periode van november tot januari als in de laatste maanden werden telkens meer aardappelen geleverd dan in dezelfde periode in voorgaande jaren. Hierdoor zijn de huidige voorraden kleiner. Dit was ook al zo begin februari.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.