Akkerbouw

Nieuws 213 x bekeken

Mais op termijnmarkt in VS duurder dan tarwe

Chicago – De maisnotering sloot woensdag op de termijnmarkt in Chicago boven de tarweprijs. Volgens analistensite Agrimoney is het voor het eerst in vijftien jaar dat mais in de Verenigde Staten duurder is dan tarwe.

Het is volgens analisten tekenend voor de onbalans op de graanmarkt. Het meicontract voor mais sloot woensdag in Chicago op $ 7,554 per bushel (205 euro per ton). Het tarwecontract voor levering in mei sloot op $ 7,526. Begin april lag de maisprijs nog 64 dollarcent onder de tarweprijs.

Analisten noemen tegenover Agrimoney twee oorzaken. ”Er wordt regen verwacht in de VS. Daardoor worden hogere opbrengsten verwacht bij wintertarwe. Dat drukt de tarweprijs.”
Daarnaast gaan geruchten dat Rusland eerder dan verwacht het exportverbod op graan gaat opheffen. Daardoor kan meer tarwe op de wereldmarkt komen.

Bij mais dreigt de regen de inzaai te vertragen. Dat drukt de opbrengst. Omdat er al een tekort is aan mais in de VS, duwt dat de maisprijs verder omhoog. ”Voor het eerst sinds 1996 sluit het eerstaflopende termijncontract voor mais hoger dan bij tarwe.”

In de EU liggen de mais- en de tarweprijs meestal veel dichter bij elkaar dan in de VS. De EU is een grootimporteur van mais. Dit seizoen tot nu toe heeft de EU bijna 5 miljoen ton mais meer ingevoerd dan uitgevoerd, terwijl de EU een grote exporteur van tarwe is. Daardoor ligt de maisprijs hier op een hoger niveau dan in de VS.

De VS exporteert juist heel veel mais. Bovendien zijn de teeltkosten voor mais in de VS lager dan bij tarwe. De gemiddelde hectare opbrengst bij tarwe ligt op 3,1 ton. Bij mais is dat 9,6 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.