Akkerbouw

Nieuws 211 x bekeken

LEI-onderzoeker: kans op lage graanprijs wanneer olieprijs daalt

Den Haag – Als energieprijzen niet hoog blijven, kan de graanprijs al volgend jaar weer op een laag niveau zijn. Dat zegt universitair docent Roel Jongeneel van landbouweconomisch instituut LEI, onderdeel van Wageningen Universeit. Er is volgens de onderzoeker echter geen reden al het sein brandmeester te geven.

Feitelijk is de hoge graanprijs in belangrijke mate het gevolg van incidentele factoren, aldus Jongeneel. Met deze analyse bevindt de wetenschapper zich in het gezelschap van zakenbank Goldman Sachs. Andere analisten zien langer een hoge graanprijs standhouden. Toch ziet Jongeneel ook noodzaak tot ingrijpen in de markt.
Onder incidentele factoren verstaan analisten onder andere de totaal mislukte oogst in Rusland en Oekraïne en de onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, die de olieprijs opdrijft. Jongeneel ziet een duidelijke koppeling. Door een hoge olieprijs wordt het interessanter mais bij te mengen in bio-ethanol, en dus explodeert de maisprijs.
Jongeneel is voorstander van het opbouwen van voorraden in de EU. Als de EU voorraden opbouwt, moet dit wel voorzichtig en op het juiste moment gebeuren. Volgens Jongeneel drijft het opkopen voor voorraden op korte termijn de voedselprijzen juist verder op. Jongeneel ziet anders dan veel andere analisten ruimte voor een fors daling van de graanprijs.
Directeur Joachim von Braun van het Centre for Development Research in Bonn zei eerder in The Financial Times dat sinds de vorige voedselcrisis in 2008 weinig gedaan is om de voedselmarkt te versterken. Volgens Jongeneel is de situatie echter beduidend beter. Daarbij wijst Jongeneel op de ”flinke graanvoorraden” die de VS, Rusland en China er nu op nahouden.
In India is de voorraad zelfs zo groot, aldus Jongeneel, dat deze bijna ligt te verrotten.
Toch pleit ook Jongeneel voor meer investeringen in landbouwkundig onderzoek en meer aandacht voor de landbouw in ontwikkelingsproblematiek.

Of registreer je om te kunnen reageren.