Akkerbouw

Nieuws 201 x bekeken

Inval bij FAVV over kwekersrechten aardappelrassen

Brussel – Breeders Trust heeft beslag laten leggen op een deel van de administratie van de Belgische voedselautoriteit FAVV.

De Rechtbank van Koophandel in Brussel gaf toestemming voor de inval bij de overheidsinstantie, omdat Breeders Trust de informatie van de FAVV nodig heeft om kwekersrechten te kunnen innen voor beschermde aardappelrassen.

Breeders Trust is in 2008 opgericht om te zorgen dat telers licenties betalen aan aardappelkweekbedrijven. ”Wij beschikken over aanwijzingen dat een aantal Belgische telers op grote schaal licentiegelden ontduiken op pootgoedrassen met een kwekersrechtelijke bescherming”, zegt directeur Geert Staring.

Volgens Breeders Trust heeft de FAVV de informatie die nodig is voor de controle op de afdracht van kwekersrechten, omdat Belgische aardappeltelers verplicht zijn te melden welke rasseen ze telen en hoe groot het areaal is. De FAVV wil die gegevens niet verstrekken omdat het privacy-gevoelige informatie betreft.

Daarom heeft Breeders Trust de FAVV voor de rechter gedaagd. ”Het voeren van een bodemprocedure vergt veel tijd”, zegt Staring. ”In de tussentijd zit er niets anders op om elk individueel geval aan de rechter voor te leggen. Via een specifieke beslagprocedure in de Belgische wet moeten we vervolgen het bewijsmateriaal verkrijgen. Dat is omslachtig, maar het kan niet anders.”

Er zijn zeven aardappelhandelshuizen uit Noordwest-Europa aangesloten bij Breeders Trust, waaronder drie Nederlandse. Door het illegale gebruik van pootaardappelen lopen de kweekbedrijven licentie-inkomsten mis en wordt er extra pootgoed van hun monopolierassen op de markt gezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.