Akkerbouw

Nieuws 155 x bekeken

IGC: voorraden graan in wereld krimpen verder

Londen – Doordat het verbruik groter blijft dan de graanproductie, krimpen de wereldwijde graanvoorraden met 10 miljoen ton naar 334 miljoen ton. Dat is de kleinste graanvoorraad sinds 2007/2008.

De wereld produceert volgend seizoen 4,5 procent meer graan. Het verbruik stijgt 1,5 procent en was al groter dan de productie.

Dat blijkt uit de eerste graanprognose voor seizoen 2011/2012 van het Internationals Grains Council (IGC). Het toonaangevende analysebureau maakt wel een kanttekening bij de te verwachten graanoogst. ”De opbrengsten zien er nu nog goed uit. Maar de opbrengst kan naar beneden worden bijgesteld door droogte en de late inzaai van zomergraan.”

Het IGC refereert aan droogte in de zuidelijke graanregio’s in de VS. Analisten gaan ervanuit dat de hectareopbrengsten daar zwaar gaan tegenvallen. In Europa, met de grootproducenten Frankrijk en Duitsland voorop, komt de wintertarwe moeizaam op gang door droogte, net als in China. In Rusland, Oekraïne en Canada is de inzaai van zomergranen met weken vertraagd door de aanhoudende winterkou. Dat verkort het groeiseizoen en drukt de hectareopbrengsten.

Het IGC verwacht dat het graanverbruik volgend seizoen met 1,5 procent groeit naar 1.818 miljoen ton. ”De groei in verbruik neemt af. Dat komt omdat er minder graan wordt verbruikt voor industriële verwerking. De vraag in de VS naar mais voor bio-ethanol blijft volgend seizoen gelijk.”

Of registreer je om te kunnen reageren.