Akkerbouw

Nieuws 169 x bekeken

Frankrijk schroeft export tarwe naar derde landen weer op

Parijs – De Franse agrische dienst FranceAgriMer blijft de cijfers over de export van tarwe naar derde landen opvoeren. De dienst gaat er nu van uit dat dit seizoen 12,7 miljoen ton tarwe afgezet kan worden vergeleken bij 9,8 miljoen ton in het vorige seizoen.

Eind maart was al 10,6 miljoen ton verscheept terwijl dat een jaar geleden rond dat tijdstip op 7,2 miljoen ton stond.

De overgrote meerderheid van die tarwe gaat naar landen in Noord-Afrika. Algerije is de grootste afnemer met tot nu toe 2,9 miljoen ton. Dat wordt gevolgd door Egypte dat met ruim 2,4 miljoen ton meer dan het dubbele afneemt van vorig seizoen. Ook Marokko komt met bijna twee miljoen ton ruim twee keer zo hoog uit. Verder nemen ook Yemen en Libië ondanks de huidige problemen in die landen dit jaar meer Franse tarwe af dan in het vorige seizoen.

Wat verre bestemmingen betreft staat Cuba bovenaan met een afname van bijna een half miljoen ton. FranceAgriMer schrijft de goede resultaten enerzijds toe aan de afwezigheid op de exportmarkt van grote concurrenten als Rusland en Oekraine en anderzijds aan de ruime beschikbaarheid van Franse tarwe door de gunstige oogst van vorige zomer.

Of registreer je om te kunnen reageren.