Akkerbouw

Nieuws 211 x bekeken 3 reacties

'EU krijgt tekort aan grondstof voor biodiesel'

Hamburg – Na de zomer ontstaat een tekort aan grondstof voor biodiesel. Dat komt doordat de productie van koolzaad tegenvalt in de EU, verwacht het Duitse marktbureau Oil World.

De bijmengverplichting van biobrandstof aan fossiele brandstof leidt juist tot meer vraag.

Vooral Duitsland produceert dit jaar minder koolzaad doordat het gewas last heeft gehad van kou afgelopen winter en nu van langdurige droogte. Duitsland is van oudsher de grootste koolzaadproducent in de EU, maar het kan zijn dat Frankrijk die koppositie dit jaar overneemt, stelt Oil World.

In Canada groeit het areaal koolzaad naar een record van 7,7 miljoen hectare, verwacht Statistics Canada. Volgens het statistisch bureau is dat 14,3 procent meer dan de 6,8 miljoen hectare van 2010.

Ondanks de groei van het Canadese areaal verwacht Oil World toch dat de koolzaadprijs volgend seizoen op niveau blijft in de EU vanwege de gedaalde productie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Het tekort aan grondstof voor biodiesel zal wel blijvend worden door de steeds hogere bijmengplicht.We kunnen beter de subsidie rechtstreeks geven voor betere zonepanelen te ontwikkelen Dan de zon op het koolzaad laten schijnen en daar nog een hoop kunstmest en water aan toe te voegen ,om daar een beetje biodiesel voor terug te krijgen en hoge voedselprijzen

 • no-profile-image

  Om hoge boete's te voorkomen in verband met de bijmengplicht zullen de biodiesel fabrieken ,uit heel de wereld koolzaad en soyabonen op gaan kopen en daardoor de prijzen verder laten stijgen En daardoor zullen de voedselprijzen verder stijgen.

 • no-profile-image

  zeg doordenker ik dacht dat jij tegen subsidie was,of is dat alleen voor landbouw?
  pas als er echt paniek is worden er dingen uitgevonden of versnelt ontwikkelt,maar dan moet eerst de prijzen lange tijd fors omhoog (lees :olie naar $200+)

Of registreer je om te kunnen reageren.