Akkerbouw

Nieuws 179 x bekeken

EU beklaagt zich bij WTO over exportbeperkingen Oekraïne

Genève – De Europese Unie heeft zich in het landbouwcomité van wereldhandelsorganisatie WTO beklaagd over de exportbeperkende maatregelen voor graan die Oekraïne onlangs verlengde tot juli.

Ook onder andere de Verenigde Staten en Japan spraken zich in het overleg zeer negatief uit over de Oekraïense politiek. Eerder had Oekraïne aangekondigd de exportbeperkende maatregelen voor 1 april te beëindigen.

Oekraïne is één van de 153 lidstaten van de WTO. Regels van de WTO staan noodmaatregelen wel toe wanneer echt schaarste aan voeding in eigen land dreigt. Hiervan is volgens critici geen sprake. Oekraïne zag net als Rusland vorig jaar de graanoogst gedecimeerd.

Ook Rusland legde de export aan banden, maar dit land is geen lid van de WTO en dus niet gebonden. Onlangs kondigden ook Moldavië en Macedonië exportbeperkende maatregelen aan, maar zij zijn geen grote spelers op de internationale graanmarkt.

Van een officiële klacht van de EU of andere tegen Oekraïne is geen sprake.

Of registreer je om te kunnen reageren.