Akkerbouw

Nieuws 321 x bekeken

Belgische primeuraardappelen voor € 2,49 per kilo geveild

Roeselare - De eerste aardappelen van het nieuwe teeltseizoen in België zijn op de REO Veiling geveild voor gemiddeld € 2,49 per kilo. De aardappelen werden in drie kistjes van 15 kilo aangeboden.

Het eerste kistje fritesaardappelen van het ras Berber bracht € 2,53 per kilo op, bijna een halve euro meer dan vorig jaar. De primeuraardappelen werden op 29 januari geplant in een koepelserre van 400 vierkante meter. ”Voor vruchtafwisseling kweken we in plaats van vroege bonen voor het tweede jaar op rij vroege aardappelen in de koepelserre”, zegt aanbieder Martine Vermeulen. ”Het planten en het aanaarden van de vroege aardappelen gebeurde niet direct na elkaar, maar met een tussenperiode van ongeveer een maand. De aardappelen komen op die manier rapper boven de grond. De voorbije winter sloeg in december hard toe. De winter bleef daarna aanslepen, maar was minder hard. We moesten al bij al maar drie nachten bijverwarmen om de vorst uit de koepelserre te houden. Bovendien werden de vroege aardappelen afgedekt met een soort isolatiezeil. Tel daarbij de vele zonnige klare dagen in maart of april en het is duidelijk waarom de primeurverkoop van vandaag een week vroeger plaats had in vergelijking met vorig jaar.”

Patrick Vanneste en Martine Vermeulen telen prei, bloemkool, bonen en aardappelen op hun tuinbouwbedrijf in Houthulst. Naast de vroege aardappelen in een koepelserre telen ze dit jaar ook aardappelen in open lucht op bijna 5 hectare. ”Door het droge warme weer van de laatste weken werden vroeger dan normaal aardappelen geplant in open lucht”, vertelt Vermeulen. ”Het plantwerk verliep voor dezelfde reden ook vlot. Een aardappel heeft pas water nodig vanaf hij zich begint te vormen en dat is over enkele weken.”

Vanaf volgende week worden op regelmatige basis nieuwe aardappelen aangevoerd op de REO Veiling. In 2010 ging het om 3,75 miljoen kilogram, tegenover 4,20 miljoen kilogram in 2009 en 4 miljoen kilogram in 2008.

Of registreer je om te kunnen reageren.