Akkerbouw

Nieuws 323 x bekeken

Avebe verkoopt Modena aan Basf

Foxhol - Avebe verkoopt de eigendomsrechten van het genetisch veranderde aardappelras Modena aan Basf Plant Science. Basf gaat de teelttoelating van Modena verder begeleiden. De aanvraag ligt ter beoordeling bij de EU-voedselautoriteit Efsa.

Een woordvoerder van Avebe noemt twee belangrijke voordelen van de overeenkomst. “Avebe kan de kennis en de techniek die we hebben ontwikkeld te gelde maken. Bovendien heeft Basf ervaring met het verkrijgen van een teelttoelating van een genetisch veranderd aardappelras.”

Modena is via cisgenese (er zijn geen soortvreemde genen ingebracht) genetisch zo veranderd dat de aardappel alleen amylopectinezetmeel produceert en geen amylosezetmeel. Het scheiden van beide zetmeelsoorten kost veel energie en is milieubelastend.

Wie de Modena-aardappel gaat vermarkten zodra de teelttoelating er is, is nog niet bekend, zegt de woordvoerder. “We willen wel dat de aardappel beschikbaar komt voor alle aardappelzetmeelproducerende bedrijven. De verwerking van Modena blijft dus niet voorbehouden aan Avebe.”

Basf en Avebe werken al langer samen. In december maakten de concerns bekend te gaan samenwerken in de ontwikkeling van aardappelen die resistent zijn tegen de ziekte phytophthora.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.