Akkerbouw

Nieuws 201 x bekeken

Aardappelnoteringen dalen sterk

Frankfurt - De aardappelnoteringen zijn vanmorgen op de termijnmarkt in Frankfurt scherp gedaald. Het aprilcontract, voor de oude aardappeloogst, stond tegen de middag op een verlies van 7,7 procent.

Het novembercontract, voor de nieuwe oogst, daalde zelfs 10,5 procent. Het contract voor april 2012 stond aan het eind van de ochtend op een verlies van 3 procent. Donderdag sloot de notering voor april 2011 op € 18,10 per 100 kilo. In een week verloor de aprilnotering € 1,40 aan waarde. Het novembercontract sloot donderdag op € 19,30 en het april 2012 contract op € 13,50.

De aardappelnoteringen staan onder druk doordat de Nederlandse overheid eist dat aardappelen die naar Rusland gaan eerst worden gewassen. Er is onvoldoende capaciteit bij de exporteurs om al die aardappelen te wassen. De handel vreest dat meer aardappelen in Nederland moeten blijven en dat zet de prijs onder druk.

Bovendien is het voorjaar erg vroeg. Bij een normaal groeiseizoen betekent dit dat de verwerkende industrie eerder kan overstappen op aardappelen van de nieuwe oogst en minder van de oude oogst nodig heeft. De laatste weken staat de aprilnotering onder de cash settlementprijs, die wordt berekend op basis van telersprijzen in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.