Akkerbouw

Nieuws 283 x bekeken

VS teelt meer graan en minder kleine gewassen

Washington – Akkerbouwers in de Verenigde Staten telen meer tarwe, mais en katoen. Dat gaat ten koste van de sojateelt en veel kleinere akkerbouwgewassen.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft de enquête gepubliceerd over de gewassen die de akkerbouwers dit jaar telen. Doordat de prijzen voor tarwe, mais en katoen hoog zijn hebben de Amerikaanse akkerbouwers daar meer plaats voor ingeruimd in hun bouwplannen.

De vier grootste akkerbouwgewassen in de VS zijn mais, soja, tarwe en katoen. Mais is met 37,3 miljoen hectare het grootste akkerbouwgewas. Het maisareaal groeit dit jaar met 4,5 procent naar de één na grootste oppervlakte sinds 1944. Alleen in 2007 werd met 37,9 miljoen hectare meer mais geteeld.

Volgens USDA kunnen de telers met mais het hoogste saldo per hectare halen. Bovendien is de verwachting dat de maisprijs volgend graanseizoen hoog blijft omdat de voorraad wereldwijd sterk is geslonken en het verbruik hoog blijft.

Het tarweareaal groeit met 8,2 procent naar bijna 23,5 miljoen hectare. Daarmee zit het areaal weer bijna op het niveau van 2009. Vorig jaar is door weersomstandigheden minder tarwe geteeld. Het areaal harde tarwe krimpt dit jaar met bijna 100.000 hectare naar 957.090 hectare.

De groei bij mais, tarwe en katoen gaat vooral ten koste van kleinere gewassen als haver, rijst, vlas, pinda’s, zonnebloemen, erwten en veldbonen. Ook het areaal sojabonen krimpt in de VS naar 31 miljoen hectare. Dat is 1 procent minder dan vorig jaar. Maar het is nog altijd het twee na grootste soja-areaal ooit.

Katoen is de grootste stijger. Het areaal groeit 14,5 procent naar ruim 5 miljoen hectare.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.