Akkerbouw

Nieuws 189 x bekeken

Tarwe- en maisprijzen herstellen met spectaculaire stijging

Parijs - De prijzen van tarwe en mais hebben zich donderdag en vrijdag op de termijnmarkten weer helemaal hersteld van de forse dalingen aan het begin van de week.

Parijs noteerde vorige week vrijdag aan het eind van de handelsdag 223 euro per ton tarwe en 221 euro voor mais. Maandag en dinsdag daalde de tarweprijs met 22 euro. De maisprijs zakte €22,25 in twee dagen.
Maar donderdag sloot tarwe in Parijs al weer op €223,75 per ton en mais op €219,25. Vrijdag stond tarwe aan het eind van de middag in Parijs op een plus van 10 euro en mais pluste 8euro. Daarmee zijn de verliezen meer dan goed gemaakt.

De termijnmarkt in Chicago laat hetzelfde beeld zien. Forse verliezen op maandag en dinsdag. De mais- en sojaprijzen sloten dinsdag zelfs limit down, met de maximaal toegestane prijsdaling. Maar donderdag en vrijdag klimmen de prijzen weer. De maisprijs in Chicago sloot donderdag zelfs limit up.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw constateert dat de graanprijzen op de fysieke markten ook herstellen. “De Franse graanprijzen stijgen fors. Tarwe steeg vrijdag met 19 euro per ton, terwijl er donderdag al 8 euro bij was gekomen. De gerstprijs klom donderdag met 5 euro en vrijdag nog eens met 13 euro. Mais werd vrijdag 11 euro duurder terwijl de prijs donderdag al 4 euro was gestegen. Een gedeelte van de forse daling van de afgelopen weken is met deze stijging weer gecompenseerd.”

De woordvoerder schrijft de sterke stijging toe aan de grote graanexport vanuit de EU. “En je mag verwachten dat door de prijsdalingen van begin deze week dat er weer heel veel graan is gekocht in de EU. Ook in de Verenigde Staten lopen de verkopen van graan uitstekend.”

Of registreer je om te kunnen reageren.