Akkerbouw

Nieuws 292 x bekeken

Rusland handhaaft mogelijk exportverbod graan

Moskou - Rusland verlengt een exportverbod op granen mogelijk met enkele maanden. Dat zeggen insiders.

Omdat in Rusland de inzaai van zomergraan een week of vier achterloopt, dreigt Rusland zelfs heel 2011 van de markt te blijven. De graanprijzen blijven zonder Rusland op de wereldmarkt hoog.

Normaal is Rusland goed voor circa 25 procent van de wereldhandel in granen. Rusland was tot 2010, toen droogte de oogst decimeerde, de vierde grootste exporteur van tarwe. Nu wordt door de Russische Graan Unie gevreesd dat Rusland tussen de 80 en 85 miljoen ton oogst.

Rusland consumeert normaal circa 78 miljoen ton, en brengt vrijwel de gehele strategische voorraad van 12 tot 13 miljoen ton op de markt. Dat betekent volgens een analist van het Productschap Akkerbouw dat Rusland alleen bij een oogst van meer dan 90 miljoen ton terugkeert op de wereldmarkt.

Het is gezien de slechte start van het seizoen niet onrealistisch dat Rusland maar net voldoende oogst om in de eigen consumptie te voorzien, waarmee Rusland ook in 2012 nog deels van de markt zal blijven. Ook voor de vleesproductie in Rusland heeft het gebrek aan graan gevolgen. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw daalt door het gebrek aan graan de varkensstapel in 2011.

Tegelijk geldt dat Rusland in 2008 een recordoogst van 108 miljoen ton noteerde. Als zich dat onverwachts herhaalt, biedt Rusland opeens 10 of 20 miljoen ton aan op de wereldmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.