Akkerbouw

Nieuws 311 x bekeken

Niet-kerende grondbewerking beperkt erosie

Pendleton - Niet-kerende grondbewerking gaat erosie tegen en verbetert de kwaliteit van het oppervlaktewater.

Die conclusie trekt de Agricultural Research Service (ARS), het overheidsonderzoeksinstituut in de VS. De ARS heeft onderzoek uitgevoerd in de staten Oregon en Washington. Vier jaar lang zijn percelen met tarwe gevolgd die intensief werden bewerkt en percelen waar geen kerende grondbewerking is toegepast.

De onderzoekers concluderen dat op de gangbaar bewerkte tarwepercelen 70 procent meer waterafspoeling plaats vindt. Daar werd 52 procent meer grond meegevoerd de hellingen af. Door de intensieve grondbewerking kan het regenwater minder goed de grond indringen, stellen de wetenschappers.

Of registreer je om te kunnen reageren.