Akkerbouw

Nieuws 183 x bekeken

NAV blij met motie over eiwithoudende gewassen

Noordhoek – De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) is blij dat het Europees Parlement de teelt van eiwit- en oliehoudende gewassen wil steunen in de EU.

Volgens de NAV kunnen deze teelten alleen van de grond komen als de EU een importheffing oplegt.

Het Europees Parlement heeft een motie aangenomen van de Duitse Europarlementariër Martin Häusling. ”De motie roept de Europese Commissie op om het enorme tekort aan plantaardig eiwit in Europa aan te pakken”, stelt de NAV. ”De herziening van de importtarieven en handelsverdragen die betrekking hebben op olie- en eiwithoudende gewassen is de eerste prioriteit.”

Volgens de NAV heeft de EU voor plantaardig eiwit een zelfvoorzieningsgraad van 20 tot 30 procent. ”Op nog maar 3 procent van de Europese grond worden eiwitgewassen geteeld, terwijl maar liefst 45 miljoen ton wordt geïmporteerd. Invoerheffingen zijn nodig om een rendabele teelt van eiwitgewassen in Europa mogelijk te maken. Het stimuleren van de eiwitteelt past uitstekend in het streven van landbouwcommissaris Ciolos naar voedselzekerheid. Maar de EU moet wel onderhandelen met exporterende landen, zoals de VS en Brazilië.”

Of registreer je om te kunnen reageren.